Gert-Jan: ‘De dood is voor mij geen punt, maar een komma’

Dat er meer is na de dood, is voor acteur en producent Gert-Jan van den Ende een feit. En hoe dit hiernamaals er exact uitziet vindt hij een “prachtig mysterie”. In zijn rol als Bobbie van Ernst, Bobbie en de Rest helpt hij graag mee om het verhaal van de dood voor kinderen begrijpelijk te maken.

Al bijna twintig jaar vertolkt Gert-Jan van den Ende de rol van Bobbie, de ene helft van Ernst, Bobbie en de Rest. Samen met collega Erik van Trommel maakt hij al twee decennia lang kinderen aan het lachen en zoekt hij tegelijkertijd de verbreding op. Gert-Jan en Erik zijn zowel de bedenkers van het kinderconcept als de acteurs en de producenten, en brengen de avonturen van de kinderhelden op de buis en in het theater. Een vrij unieke combinatie in medialand en een belangrijke reden dat de acteurs/producenten tegenwoordig eveneens worden gevraagd om andere succesvolle kinderprogramma’s, zoals Bobo en Checkpoint (Zapp), als theatherconcept te vertalen.

Een vriendje dat duidelijk maakt wat er gebeurt
Zijn Bobbie-rol zet Gert-Jan eveneens in om kinderen te helpen bij een overlijden. Al jaren zijn de acteur en Engelen & Spoor-directeur Jan Willem Engelen goed bevriend en toen een jongetje kwam te overlijden dat groot fan was van Ernst, Bobbie en de Rest, twijfelde Gert-Jan geen moment. “Jan Willem vroeg me of ik van betekenis kon zijn voor de familie van dit jongetje en ik besefte me dat ik dat kon. Voor kinderen ben ik een bekende, een vriendje, en juist in die rol kan ik broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes duidelijk maken wat er aan de hand is. Door dit op een begrijpelijke en misschien zelfs ‘luchtige’ manier te brengen, maak ik hun leed wellicht wat minder zwaar.” De acteur levert daarom vaker een bijdrage bij uitvaarten van Engelen & Spoor. “Ik vind dit een prachtige bevestiging van wat wij willen bereiken: kinderen raken. Dat mijn bijdrage zowel voor de kinderen die achterblijven als de ouders van betekenis kan zijn, vind ik heel mooi.”

Subtiel en discreet
Het feit dat Engelen & Spoor zeer discreet met het afscheid nemen van een geliefde om gaat, gaf voor Gert-Jan de doorslag om te helpen, vertelt hij. “Jan Willem en zijn collega’s zijn altijd correct en betrokken en doen er alles aan om een moeilijke gebeurtenis voor de nabestaanden zo draaglijk mogelijk te maken.” Een gegeven dat hij zelf ervoer bij de uitvaart van zijn schoonmoeder. Een vrouw waar hij een bijzondere band mee had. “Jan Willem heeft heel goed gekeken naar de details”, vertelt hij. “Naar wie zij was en hoe dit zo subtiel en mooi mogelijk in de uitvaart verwerkt kon worden. We hebben afscheid genomen op een manier die écht weergaf wie zij was.”

Niet bang voor de dood
Voor de dood is Gert-Jan niet bang. “Het is de enige zekerheid die we hebben in het leven: ooit verlaten we allemaal deze aarde.” Zijn geloof (Gert-Jan is aangesloten bij de Protestantse Kerk Nederland) geeft hem veel steun, vertelt hij. “Hierdoor is de dood voor mij geen punt, maar een komma. Wat er na dit leven is, weet ik niet, maar dát er iets is, is voor mij vanzelfsprekend.” Dit vertrouwen maakt het leven mooier, vindt hij. “Dat er iets, en waarschijnlijk ook iemand, op mij wacht te zijner tijd, maakt me tijdens het leven blijer. Ooit ga ik mijn geliefde omaatje weer ontmoeten!”

Mooie uitvaart
Hoe zijn eigen uitvaart eruit moet gaan zien, heeft hij dan ook al gedeeltelijk in zijn hoofd. “Door de samenwerking met Engelen & Spoor ben ik me hier meer bewust van geworden: ooit is het voor mij ook zo ver en wat wil ik dan ‘vertellen’? De muziek heb ik daarom al wel redelijk helder en ik heb hier eveneens met mijn ouders over gesproken. Zij worden ook ouder en vinden het niet erg om hier samen met mij over na te denken. Zij ervaren net als ik geen angst voor de dood. Het is een gegeven. Een gegeven dat je middels een mooie uitvaart bovendien prachtig kunt vormgeven.”

Delen

 

Terug