Wieteke van Dort: ‘Als er iets is wat je kunt doen om een laatste dag op aarde draaglijker te maken, dan doe je dat’

Een laatste afscheid moet honderd procent in het teken staan van de persoon die onze aarde verlaat, vindt actrice en zangeres Wieteke van Dort. “Die laatste dag op aarde kun je maar één keer beleven, en moet daarom gewoon kloppen.”

De carrière van Wieteke van Dort vergt eigenlijk geen uitleg. Als actrice en zangeres was ze te zien in menig televisieserie en theaterproductie en ze maakte furore als de Nederlands-Indische tante Lien (‘Dag luitjes thuis!’). Tegenwoordig treedt ze nog steeds twee keer per week op als haar alter ego, schrijft ze (kinder)boeken, schildert en tekent ze en schrijft ze nog immer nieuwe liedjes en teksten. “Ik moet er niet aan dénken om iets anders te doen”, vertelt ze. “Schrijven, zingen én tante Lien zijn een deel van mezelf geworden.”

Een laatste groet
Door haar optredens in ouderencentra en verpleeghuizen krijgt de actrice regelmatig te maken met de dood en vooral het bieden van steun aan de mensen die achterblijven. Een ‘risico van het vak’ dat ze niet uit de weg gaat, vertelt ze. “Ik praat en zing graag over de dood, zeker als het mensen kan helpen.” Haar liedjes, al dan niet aangepast, bieden nabestaanden dan ook veel troost en steun. Zoveel steun zelfs, dat Wieteke er samen met haar tante Meetje een lied over schreef, speciaal voor Indische mensen: een laatste groet.

Hoop en steun
“Als er iets is wat je kunt doen om die laatste dag op aarde draaglijker te maken, dan doe je dat.” Wanneer ze het refrein van het lied inzet –Als onder de sterren in het Westen, ons leven is volbracht, zegt ook het land in het Oosten, zijn kinderen goede nacht– gaat er doorgaans een schok van herkenning door de ruimte, vertelt de in Soerabaja geboren actrice nostalgisch, “en worden mensen emotioneel of juist heel blij. Dat ik dit teweeg kan brengen, vind ik bijzonder.” Behalve de gave van het zingen en vertolken heeft Wieteke het vermogen om engelen te horen, vertelt ze. Deze begaafdheid zet ze eveneens in om mensen troost te bieden. “Of je er nu in gelooft of niet, het idee dat je geliefden nooit helemaal weg zijn en op je wachten geeft toch altijd hoop en steun.”

Aandacht voor die laatste dag
In de loop der jaren heeft Wieteke al veel familieleden en collega’s ten grave gebracht, zoals ze het zelf verwoordt. Tijdens deze momenten van afscheid kijkt ze altijd kritisch naar de uitvoering, vertelt ze. “En dan vooral naar hoe ik het niét wil. Te lang staan bijvoorbeeld, vind ik uit den boze, en voor en na een uitvaart moet er ruimschoots eten en drinken zijn. Zuinigheid tijdens dit soort momenten vind ik verschrikkelijk.” Alles wat af kan leiden van het afscheid zelf moet voorkomen worden, vat Wieteke haar idee van een mooie uitvaart samen. “Je kunt maar één keer je laatste dag op aarde vieren en dat moet gewoon goed gebeuren.”

Gedetailleerd, respectvol en discreet
Een instelling die ze bij Engelen & Spoor altijd terugvindt, benadrukt de actrice. “Als ‘huis-uitvaartonderneming’ heeft Engelen & Spoor al vele uitvaarten voor ons verzorgd en altijd even gedetailleerd, respectvol en discreet.” Wieteke denkt terug aan de begrafenis van haar moeder. “Ze lag er werkelijk bij als een prinses. Alles had ze zelf geregeld, van haar prachtige jurk en make-up tot aan de roosjes in, op en rond haar kist. Engelen & Spoor heeft het exact zo ingevuld als zíj wilde, waardoor wij als nabestaanden nog altijd deze mooie herinnering koesteren.” Directeur Jan Willem Engelen is een lief mens om in de buurt te hebben tijdens dergelijke verdrietige periodes, vertelt ze. “Dan heb je iemand nodig die je zonder al te veel woorden begrijpt en er discreet voor zorgt dat het precies zo wordt als je wil. Jan Willem is zo iemand.”

Wieteke van Dort - Fotograaf: Dick Kits

Wieteke van Dort – Fotograaf: Dick Kits

Delen

 

Terug