“Om zo te worden opgevangen, op zo’n emotioneel moment”

Het overlijden van een dierbare is altijd een emotionele gebeurtenis, maar als je ook nog eens ver weg woont, moet er in korte tijd veel geregeld worden om de afstand te overbruggen. Het verdriet gaat dan gepaard met de nodige stress. Dat gold ook voor Nicole Garcia, die al bijna 26 jaar in de Verenigde Staten woont. Toen haar vader overleed, verzorgde Engelen & Spoor de uitvaart. Bij aankomst op Schiphol werden Nicole en haar gezin opgevangen door het luchthavenpastoraat.

“Middenin de vakantiedrukte kwamen wij op Schiphol aan”, vertelt Nicole. “Je kunt je wel voorstellen dat wij de confrontatie met al die vrolijke vakantiegangers moeilijk vonden. Bovendien is onze oudste zoon gehandicapt en dat levert op zo’n drukke luchthaven altijd extra stress op. Michiel Spoor van Engelen & Spoor stelde ons daarom voor om gebruik te maken van de diensten van het luchthavenpastoraat. Door hen zijn wij geweldig opgevangen, niet alleen met emotionele steun, maar ook in praktische zin. Er stond bij aankomst meteen een rolstoel voor onze zoon klaar en wij werden op een rustige manier weggeleid van alle hectiek.”

Het luchthavenpastoraat
Het luchthavenpastoraat, dat sinds 1975 op Schiphol te vinden is, wil reizigers met zorgen en problemen tot steun zijn. Dat gebeurt op verschillende manieren. “In het hart van de luchthaven hebben we een stilteruimte”, vertelt Gerard Timmermans, die als pater werkzaam is bij het luchthavenpastoraat. “Zo’n 25 vrijwilligers verwelkomen hier mensen die even rust nodig hebben om tot zichzelf willen komen. Iedereen is er welkom, ongeacht religieuze achtergrond of levensovertuiging. Ook begeleiden we mensen die stranden op Schiphol of die, om welke reden dan ook, een persoonlijke begeleiding op prijs stellen. Nicole was één van de duizenden reizigers die daar jaarlijks een beroep op doen.”

Een luisterend oor
“Mensen die wij opvangen zijn vaak emotioneel en voelen zich gehaast”, vertelt Timmermans. “Zij willen zo snel mogelijk op hun plek van bestemming zijn, om zich bij hun familie te voegen of om nog afscheid te kunnen nemen van de overledene. Wij faciliteren dat met praktische maatregelen, en bieden daarnaast een luisterend oor. Wanneer je zoiets ingrijpends meemaakt, komen er vaak allerlei gevoelens en herinneringen boven. Samen met mijn collega-pastors Marieke Meiring en Mark Hafkenscheid geven wij die verhalen de ruimte, als mensen daar behoefte aan hebben. Soms zorgen we juist voor rust en stilte, omdat woorden niet altijd nodig zijn.”

Alle zorg uit handen
Engelen & Spoor draagt ook zorg voor de repatriëring van mensen die in het buitenland zijn overleden. Ook dan werken zij regelmatig samen met het luchthavenpastoraat om de familie op passende wijze te ontvangen, vertelt uitvaartondernemer Michiel Spoor: “De vader van Nicole overleed toen hij in Duitsland was. Wij hebben ervoor gezorgd dat hij naar Nederland werd gebracht, met al het papierwerk dat daarmee gemoeid is. Voor Nicole zou het heel complex zijn om dat vanuit de Verenigde Staten te regelen, en wij nemen die zorg graag uit handen.” Nicole bevestigt dit: “Het is al moeilijk genoeg om je hoofd erbij te houden in zo’n situatie, omdat je heen en weer geslingerd wordt door allerlei emoties. Dat alles tot in detail geregeld was, gaf mij de rust om te doen waarvoor ik gekomen was: afscheid nemen van mijn vader.”

Delen

 

Terug