‘Dit werk wordt nooit een kunstje’

Alphenaar Ronald Schens werkte jarenlang als belastingadviseur. De carrièrelift ging snel omhoog en Ronald werd erin meegezogen. Toen het dochtertje van goede vrienden overleed, zette die ingrijpende ervaring bij hem een verandering in gang. Zijn werk ging hem steeds meer benauwen. Een lange reis trok hem over de streep: na een korte periode als zelfstandig ondernemer maakt hij de overstap naar de uitvaartzorg. Een wereld van verschil.

Mooi en troostrijk

“Als belastingadviseur vond ik relatiebeheer altijd al het leukst, de menselijke sfeer waarin je de samenwerking vormgeeft. In de uitvaartzorg staat dat aspect centraal; het is de essentie van ons vak. Ik kwam daar voor het eerst mee in aanraking bij het overlijden van Robin, die op 8-jarige leeftijd leukemie kreeg. Als vrienden waren we heel erg betrokken bij haar ziekte en bij het uiteindelijke afscheid. We hebben samen het kistje gedragen en ik mocht ook spreken. Voor het eerst zag ik hoe mooi en troostrijk dat kan zijn. Die ervaring wakkerde iets in mij aan, iets wat ik meer ruimte wilde geven. Daarom heb ik in 2002 mijn baan opgezegd. Ik had destijds al een balletje opgegooid bij de uitvaartorganisatie, maar eerst maakten mijn vrouw Amanda en ik nog een verre reis van een paar maanden. Als snel daarna kwam het verzoek of ik eens wilde praten. Na een weekje proefdraaien wist ik het zeker: dit is wat ik wil.”

Nooit getwijfeld

“Het was in het begin natuurlijk best even wennen, zeker omdat ik uit een totaal andere wereld kwam. Als ik op een verjaardag vertelde dat ik als uitvaartleider werkte, ontmoette ik geregeld vragende blikken of opgetrokken wenkbrauwen. Zelf heb ik geen moment getwijfeld. In dit vak kun je zo ontzettend veel voor mensen betekenen. Je ontzorgt hen, op een moment dat zij op hun kwetsbaarst zijn. Je probeert de overledene en de naasten zo goed mogelijk te leren kennen, om zo een waardig afscheid te verzorgen. Bijna onzichtbaar beweeg je je op de achtergrond, maar als het nodig is, moet je er staan. Voor mijzelf was het prettig om te merken dat ik kon vertrouwen op mijn inlevingsvermogen en mijn organisatiekracht. In deze rol komen die kwaliteiten volledig tot hun recht. Dit is wie ik ben.”

Engelen & Spoor

“Ik heb veertien jaar bij een grote uitvaartonderneming gewerkt, tot ik in 2017 de overstap maakte naar Engelen & Spoor Uitvaartverzorging. Een kleiner team, dat sprak me aan, en vooral de integere uitstraling en de goede reputatie die de onderneming had opgebouwd. Engelen & Spoor blinkt uit in de etiquette rondom een uitvaart, zonder dat het afstandelijk wordt. We zijn als team zo op elkaar ingespeeld, dat het kleinste gebaar al voldoende is om de dienst te leiden. Ieder afscheid vertelt zijn eigen verhaal. Ik heb bijvoorbeeld de indrukwekkende uitvaart van oud-Feijenoorder Coen Moulijn mogen begeleiden, met een dichte mensenhaag langs de Coolsingel. De week daarna sprak ik een oudere mevrouw in een klein naoorlogs huisje over de uitvaart van haar neef, waarbij zij als enige gast aanwezig zou zijn. Juist dat contrast maakt mijn werk zo bijzonder. Ik geef veel voor een mooie uitvaart, maar ik krijg er ook ontzettend veel energie en waardering voor terug.”

Less is more

“Engelen & Spoor heeft sinds november 2017 een vestiging in mijn eigen woonplaats Alphen aan den Rijn. Als geboren en getogen Alphenaar vind ik het heel bijzonder om ook in deze, voor mij zo vertrouwde, omgeving hulp te kunnen bieden. Ik hoop dat wij hier voor veel mensen het verschil mogen maken met onze stijlvolle aanpak, geworteld in een lange traditie. Less is more, is ons adagium. Het draait immers niet om ons. Mijn collega’s en ik zetten al onze professionaliteit in om recht te doen aan het verhaal van de overledene. Wat de toon of vorm ook is, wij moeten zorgen dat alles loopt zoals het bedacht is. Die verregaande betrokkenheid is echt. Dit werk zal voor mij nooit een kunstje worden.” 

Delen

 

Terug