Engelen & Spoor Uitvaartverzorging viert derde lustrum

‘Altijd meer leveren dan onze cliënt verwacht’

Vijftien jaar geleden schreef Jan Willem Engelen zich in bij de Kamer van Koophandel, omdat de uitvaartonderneming waarvoor hij werkzaam was, werd overgenomen. Niet veel later vond Michiel Spoor zichzelf terug in een vergelijkbare situatie. Hij voelde niks persoonlijks meer bij het ‘productiewerk’ dat een grote uitvaartorganisatie van hem verwachtte. De twee kenden elkaar uit het netwerk en besloten de koppen bij elkaar te steken. Het was 2004 en Engelen & Spoor was een feit. Nu de onderneming haar derde lustrum viert, is het tijd om terug te blikken en vooruit te zien.

Hoe het ooit begon

“We zijn destijds gestart vanuit mijn woonkamer”, vertelt Jan Willem, “gewoon met onze laptops achter een bureautje van IKEA. Bij drukte lag mijn huis volgestapeld met condoleanceregisters, want mensen wisten ons snel te vinden. Dat kwam ook doordat wij beiden veel freelancewerk verrichtten voor collega’s in de omtrek. Je moest dan handelen als een kameleon, en je razendsnel inlezen in een uitvaart. Het gaf ons de kans om bij anderen binnen te kijken en te leren van die ervaringen. We werden vaak ontvangen als een redder in de nood, omdat wij bijsprongen op een penibel moment. Daarmee legden wij een basis van collegialiteit en vertrouwen onder de samenwerking met collega-uitvaartondernemers in de regio.”

Elkaar aanvullen

Michiel herinnert zich hoe ze samen een biertje dronken, eerst nog met het plan om wederzijds te waarnemen voor elkaar. Als eenpitter ben je echter kwetsbaar, dus samen starten was eigenlijk logischer: “Dat was best een stap, want hoe goed ken je elkaar nou? Tegelijkertijd voelden wij aan dat wij elkaar goed zouden aanvullen. Met zijn sociale kwaliteiten bracht Jan Willem een uitgebreid netwerk in. Mijn commerciële achtergrond zorgde ervoor dat er brood op de plank kwam. Waar Jan Willem bedachtzamer en voorzichtiger is, heb ik de neiging om snel te schakelen. Beide zijn belangrijk in dit vak, dus die combinatie is bestendig en succesvol gebleken.”

Tot in de kleinste finesses

Jan Willem: “Waar wij elkaar absoluut vinden, is in de liefde en aandacht waarmee wij ons werk doen. Wij willen altijd meer leveren dan de cliënt verwacht. Dat zit ‘m in de kleinste finesses, de signalen die je oppikt door oprecht te luisteren, ook tussen de regels door. Een voorbeeld? Nou, het is meer een ingeving die bij je opkomt en je vervolgens niet meer loslaat. Als moeder bijvoorbeeld altijd haar stroopwafels haalde bij die ene bakker in Gouda, dan stappen wij daarvoor graag in de auto. Dat lijkt misschien onbetekenend – een stroopwafel is een stroopwafel, zou je zeggen – maar voor de familie maakte die vertrouwde verpakking een wereld van verschil. Een blik van herkenning; van érkenning van de vrouw die hun moeder was geweest. Mensen staan er niet bij stil dat we voor zulke details soms bergen werk moeten verzetten, maar de emotie die de familie ervaart bij zo’n gebaar, die valt met geen pen te beschrijven.”

Uitbreidingen

Michiel: “In 2007 werden wij benaderd door de toenmalige eigenaar van Hodie Mihi, Cras Tibi, één van de oudste uitvaartondernemingen in het land, of wij mettertijd de zaak wilden overnemen. Wij kwamen snel tot elkaar, omdat de clientèle en ook de stijlvolle uitstraling goed bij ons pasten. Ineens beschikten we over een prachtige kantoorruimte in de Jan van Nassaustraat, al ademde alles daar de sfeer van de vorige eeuw. Je kon er de typemachine nog horen ratelen. In 2011 hebben we ook De Horsten overgenomen, maar zelfs als je de drie bedrijven bij elkaar neemt, zijn wij nog steeds een relatief kleine uitvaartonderneming. Dat willen we graag zo houden om de kwaliteit te bewaken, en om er voor de volle honderd procent te zijn voor onze cliënten.”

Een eigen stek

In 2018 betrok Engelen & Spoor Het Clingendaelhuys, een monumentaal pand op een prachtige locatie in Den Haag. Michiel: “Dat we nu echt onze eigen stek hebben, is een enorme verrijking. We hebben er met man en macht aan gewerkt en zijn trots dat we onze gasten in eigen huis mogen ontvangen. Hier is alle tijd en ruimte.” Jan Willem: “Zo’n vaste uitvalsbasis is ook voor ons team van toegevoegde waarde gebleken. Wij zijn erg op elkaar ingespeeld en vertrouwen elkaar blindelings. Als team verdiepen we ons in verschillende rituelen, culturen en achtergronden. We denken en leven met elkaar mee, want natuurlijk hebben ook wij onze emoties. Ik krijg bijvoorbeeld nog steeds kippenvel als ik de rouwstoet in de verte zie aankomen. De dood is geen routine en hoort dat ook niet te zijn. Sterker nog, als ik die emoties niet meer zou hebben, dan kan ik dit vak niet meer uitoefenen.”

Ook in het Groene Hart

Naast de aanwezigheid in het Haagse, slaat Engelen & Spoor sinds 2017 ook zijn vleugels uit naar het Groene Hart. Er lagen al persoonlijke relaties en via-via kwamen er steeds meer verzoeken uit Alphen aan den Rijn binnen. Jan Willem: “Ik heb ergens de hang om ooit in één van de omliggende dorpen te gaan wonen. In de grote stad raast alles maar voorbij. Dat verschil zie je ook terug in de uitvaarten. Wij kregen hier meteen een warm welkom en hopen in deze omgeving dezelfde kwalitatieve zorg te kunnen bieden die ons al vijftien jaar kenmerkt. Dat heeft inderdaad met creativiteit en inlevingsvermogen te maken, maar vergeet niet dat een groot deel van ons werk bestaat uit organisatorische en logistieke uitdagingen.”

De dood is geen feestje

Michiel besluit: “Tegenwoordig lijkt het wel eens alsof er geen verdriet mag zijn. Alles moet gevierd worden, met uitvaarten die vooral origineel en laagdrempelig zijn. Uiteraard staan wij open voor welke wensen dan ook, maar de dood is nu eenmaal geen feestje. Afscheid doet pijn en emoties laten zich niet dwingen. Wij proberen mensen daarin te ondersteunen met een persoonlijke begeleiding en een vlekkeloze organisatie. Dat je hun de hand mag reiken in een moeilijke periode, dat blijft een grote eer. Als je dit vak op deze manier mag uitoefenen, met ziel en zaligheid, dan levert het veel meer energie op dan het je kost.”  

Delen

 

Terug