Wat gebeurt er met socialmedia-accounts na overlijden?

Door de waan van de dag staan we vaak niet stil bij zaken die na overlijden moeten worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan orgaandonatie, maar ook minder zware zaken zoals socialmedia-accounts. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar heeft (nog) niet geregeld wat er na overlijden met deze accounts moet gebeuren. Toch is het belangrijk om hierover na te denken. Wij leggen u graag uit waarom.

Er zijn verschillende manieren wat u met socialmedia-accounts kunt doen na overlijden. Misschien wilt u alle accounts (tijdelijk) laten bestaan, verwijderen of wilt u een laatste bericht laten plaatsen door een nabestaande. Maar wist u dat online accounts niet overdraagbaar zijn? U kunt natuurlijk voor uw nabestaanden uw inloggegevens achterlaten, maar eigenlijk mogen zij niet op uw accounts inloggen of iets aanpassen. Een account mag zelfs niet worden verwijderd. Als u wilt dat dat na overlijden gebeurt, dan is het belangrijk dat u dit zelf regelt.

Wat kunt u doen met uw socialmedia-accounts?

U bent degene die bepaalt wat er met uw socialmedia-accounts moet gebeuren. Hieronder lichten we enkele mogelijkheden toe.

Account laten bestaan
U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw profiel te laten bestaan. In het geval van een ongeneeslijke ziekte komt het regelmatig voor dat mensen hun ziekteproces delen met hun volgers. Het laten bestaan van uw accounts kan de noodzaak voor onderzoek naar de betreffende ziekte na overlijden versterken.

Ook in andere situaties kunt u natuurlijk uw accounts laten bestaan. Het is echter wel goed om na te denken over de meldingen die uw volgers na overlijden nog krijgen. Denk bijvoorbeeld aan uw verjaardag of een bepaalde herinnering. Het kan erg confronterend zijn als uw nabestaanden dit soort berichten ontvangen. Natuurlijk kan men het ook interpreteren als een mooie herinnering die in stand moet blijven.

Account omzetten naar een gedenkpagina

In het geval van Facebook kan uw account ook worden omgezet naar een gedenkpagina. Als u wil dat dit na uw overlijden gebeurt, kunt u dat hier aangeven.

Hoe regelt u dit?

Via uw Facebook-account kunt u aangeven welke personen uw account kunnen omzetten naar een gedenkpagina. De personen die u hiervoor toegang heeft gegeven, kunnen uw account vervolgens beheren. Ze kunnen uw account niet verwijderen. Wilt u uw pagina na overlijden laten verwijderen? Dan moet u dit nu al aangeven. Dit geldt overigens niet alleen voor Facebook. Ook voor uw Google-, Twitter-, LinkedIn- en Instagram-account kunt u nu al regelen wat er met uw account en de gegevens die erop staan moet gebeuren.

Wachtwoorden delen

Ook voor andere accounts waarop u actief bent, is het belangrijk om te regelen wat er na overlijden mee moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan DigiD, internetbankieren of streamingdiensten. U kunt ervoor kiezen om het wachtwoord van uw telefoon en/of laptop met een van uw dierbaren te delen; veel apps en diensten zijn vaak vanaf deze apparaten bereikbaar. Andere wachtwoorden kunt u opslaan in een wachtwoordmanager, zoals LastPass of 1Password.

U kunt er ook voor kiezen om uw wachtwoorden vast te leggen in uw testament. Het nadeel hiervan is dat wachtwoorden over het algemeen vaak veranderen. Daardoor zijn de opgeslagen wachtwoorden in uw testament niet altijd recent.

Wel is het handig om de inloggegevens van uw e-mailaccount met een dierbare te delen. Wanneer hij of zij niet op een online account van u kunnen inloggen, kan de nabestaande via ‘wachtwoord vergeten’ of ‘gebruikersnaam vergeten’ uw inloggegevens opvragen of eventueel veranderen.

Delen

 

Terug