Wat betekent het Coronavirus voor onze dienstverlening?

Aantal personen bij een uitvaart.

Het maximale aantal personen wat een uitvaart mag bijwonen is 100. Dit is exclusief medewerkers en kinderen tot 12 jaar. Dit aantal moet mogelijk naar beneden worden bijgesteld wanneer in de ruimte de 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Hierbij wordt ook rekening gehouden dat kinderen een zitplaats moeten hebben.

Mondkapje

Het dragen van een mondkapje is op alle uitvaartlocaties verplicht bij het binnenkomen, bewegen door en het verlaten van het pand.  

Het Clingendaelhuys

In Het Clingendaelhuys kunnen plechtigheden plaatsvinden in kleine kring met maximaal 20 gasten. Via een livestream kunnen familie en vrienden de plechtigheid meevolgen. 

Er zijn mogelijkheden om bekenden afscheid te laten nemen van de overledene. Ook hier geldt een maximaal aantal van gasten. Dit kan in overleg met de uitvaartverzorger.

Consumpties

Het is mogelijk gasten na de plechtigheid te ontvangen en daarbij een hapje en drankje aan te bieden.

Condoleance en uitvaart op zelfde locatie
Wanneer de condoleance en de uitvaartplechtigheid op dezelfde locatie georganiseerd worden – bijvoorbeeld in uitvaartcentrum of crematorium – verandert er vanaf 5 juni niets; het maximale aantal bezoekers (mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden) blijft 100.

Condoleance in restaurants
Met ingang van 5 juni mogen restaurants weer binnen gasten ontvangen. Er geldt voor binnenhoreca (mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden) een maximum van 50 personen. Dit geldt ook voor uitvaarten.

Door horecalocaties kan worden afgeweken van het maximum van 50 gasten als er wordt gewerkt met coronatoegangsbewijzen (negatieve test). Dan mag de maximale capaciteit van de zaal worden benut.

Bespreking van de uitvaart.

Voordat het Coronavirus uitbrak was het vanzelfsprekend dat de uitvaartverzorger bij u thuis kwam. Op dit moment kunnen gesprekken zowel in Het Clingendaelhuys als thuis plaatsvinden. 

Bij een bespreking kunnen – buiten de uitvaartverzorger – maximaal 4 personen aanwezig zijn.

Voordat het Coronavirus uitbrak was het vanzelfsprekend dat de uitvaartverzorger bij u thuis kwam. Op dit moment kunnen gesprekken zowel in Het Clingendaelhuys als thuis plaatsvinden. 

Nederland inreizen voor een uitvaart 

Per 1 juni 2021 is de wet Quarantaineplicht voor inreizigers uit hoogrisicogebieden en de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen (testwet) in werking getreden. Vanaf die datum geldt voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden een quarantaineplicht en een testplicht.

De quarantaineplicht is niet van toepassing op personen die inreizen voor het bijwonen van een uitvaart. Voor wie Nederland inreist om een uitvaart bij te wonen en voor wie komt uit een hoogrisicogebied of zeer hoogrisicogebied geldt wel dat hij maximaal 72 voor aankomst negatief moet zijn getest met een PCR-test. Ten aanzien van personen afkomstig uit laagrisicogebieden geldt geen quarantaine- en testverplichting. 

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?

  • U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier.
  • U kunt 24 uur per dag bellen. (070 350 7000)
  • Vermeldt daarbij dat de overledene (vermoedelijk) besmet is met het Coronavirus.
  • U krijgt dan tevens uitleg hoe de uitvaart met u kan worden geregeld.

Wat gebeurt er met een overledene die besmet is met het Coronavirus?

Uitvaarten en rouwbezoeken kunnen doorgaan, conform de richtlijnen van het RIVM.

Uw dierbare krijgt dezelfde dienstverlening als iemand die niet besmet is.

Wij volgen een hygiëneprotocol waarin de zorg voor een overledene met een verhoogd besmettingsrisico is benoemd.

Thuis of in het uitvaartcentrum opbaren.

Beide mogelijkheden zijn toegestaan. Bij een thuisopbaring moet er voldoende ruimte zijn om de opbaring volgens de regels van het RIVM te verzorgen.

  • Voor een thuisopbaring wijzen wij u op de adviezen van het RIVM.
  • Volg de maatregelen met betrekking tot het aantal mensen dat u thuis ontvangt.
  • Mensen die bij u in huis wonen worden niet meegerekend, evenals kinderen tot 12 jaar.
  • Vraag uw bezoek of ze geen gezondheidsklachten hebben.

Verzorging van de overledene.

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om als familie mee te helpen met de verzorging van de overledene. Dit i.v.m. de 1,5 meter maatregel. Het is wel mogelijk om na de verzorging make-up of het haar te verzorgen.

Neemt u gerust contact met ons op bij vragen of wanneer u nadere informatie wenst. 

Delen

 

Terug