Rouwverwerking
Nazorg bestaat bij Engelen & Spoor onder meer uit hulp bij de rouwverwerking. Daarvoor werken we nauw samen met Annemarie Vermaat en Hubertien van Heek van het bureau Verliescommunicatie. Zij nemen enige tijd na de uitvaart contact met u op als u daar behoefte aan heeft. Het boek ‘Lieverd, ik mis je zo’, dat u toegestuurd krijgt, is van de hand van Annemarie. Zij is gespecialiseerd in individuele verliesbehandeling en verliesbegeleiding, coaching en training. De begeleiding en behandeling zijn voor mensen die verlies lijden en verdriet hebben.
Na de uitvaart bieden wij u bovendien praktische ondersteuning op het gebied van een grafmonument of de asbestemming en bespreken we de mogelijke verzending van een dankbetuiging.
DANKBETUIGING
In de periode rond het overlijden van een dierbare zult u veel steun ontvangen van bekenden en minder bekenden. Omdat u hen hier vaak niet allemaal persoonlijk voor kunt bedanken is het mogelijk om dankbetuigingen te sturen. Engelen & Spoor kan voor u een dankbetuigingskaart verzorgen, die naar wens past bij de rouwkaart.
ASBESTEMMING
Na de crematie blijft de as van de overledene over. De wet verplicht het crematorium om de as een maand te bewaren. In die maand kunt u rustig nadenken over wat u wilt dat er met de as gebeurt: bewaren of verstrooien. Beide opties bieden talloze mogelijkheden. Onze uitvaartverzorgers informeren u daar graag over.
Bewaren
Er zijn vele mogelijkheden om de as van uw dierbare te bewaren. De as kunt u in een urn thuis bewaren. Bij vele crematoria vindt u een urnenmuur of urnentuin waar u de as een plek kunt geven. U kunt de urn ook laten bijzetten in een graf van een andere overledene, bijvoorbeeld een eerder overleden familielid. Tevens kunt u de as laten verwerken in een sieraad of kunstwerk. Nabestaanden kunnen de as verdelen over meerdere bestemmingen; op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as.
Verstrooien
Naast verstrooiing op de speciaal hiervoor bestemde velden van het crematoriumterrein zijn er tal van andere mogelijkheden voor verstrooiing, bijvoorbeeld op een plek die voor de overledene bijzonder was of waar u zelf graag komt. Het is ook mogelijk de as op zee te verstrooien. U kunt hierbij aanwezig zijn of de verstrooiing in stilte laten plaatsvinden.
GRAFSTEEN
Enige tijd na de begrafenis kunnen de nabestaanden zich oriƫnteren op de keuze van een grafmonument. Grafstenen of gedenktekens zijn er in alle soorten en maten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden in soort, kleur, materiaalkeuze, afmetingen en prijs. Van natuursteen, brons en glas tot een combinatie van materialen. Een graf- of gedenksteen is heel persoonlijk. Het kan zijn dat een begraafplaats eigen regels heeft voor grafstenen.
De steenhouwer is door zijn ervaring op de hoogte van alle regels en kan u daardoor goed adviseren. Ons advies is oriƫnteer u, maar overweeg zeker om naar een gecertificeerde grafsteenspecialist te gaan. Als u nog geen idee heeft, kunnen wij u in contact brengen met: www.degedenkgroep.nl.
Tijdelijke grafmarkering
Voor de keuze van een grafmonument kunnen de nabestaanden rustig de tijd nemen. Het duurt enige tijd voor de steen klaar is en op het graf geplaatst kan worden. In de tussentijd zorgen wij voor een tijdelijke grafmarkering, zodat het graf herkenbaar is.